Mary-Liis Kaabel: “Ma vist ikka teen seda õiget asja, mida ma väga armastan”

Leia oma kirg

kaabelJuba lasteaiast peale oli Mary-Liis Kaabeli suurimaks unistuseks saada politseinikuks, mille nimel ta ka kõvasti tööd tegi. Nii tegeles ta aastaid kehaliste treeningutega, mis olid olulised Sisekaitseakadeemiasse astumisel. Kui neli aastat õpinguid läbi said, mõistis ta, et politseitöö, mis teda ees ootas, polnud päriselt see, mida ta ette kujutanud oli.

Üks, mida Mary-Liis aga tõeliselt teha armastas, oli toiduvalmistamine. Üha enam sattusid sõbrad-tuttavad tema koju, et nautida tema maitsvaid sööke või küpsetisi. Nii tekkiski mõte, et võiks ise käivitada kohviku, kus inimestele toiduelamusi pakkuda. Kuna söögitegemise teadmised olid põhiliselt kodukoka tasemel, siis tuli mõte, et võiks astuda Haapsalu Kutsehariduskeskusse toitlustusteenindust õppima.

Õpingute käigus omandas Mary-Liis palju uusi teadmisi ja oskusi toiduvalmistamisest, kuid eriti huvipakkuvad olid tema jaoks teenindustunnid, kus oli õpetajaks Kersti Õim. Kutsekoolis õpitu andis juurde oskusi ja palju julgust oma kohviku loomiseks, sest põhiteadmised toitlustusest ja teenindusest on ühe hästitoimiva toitlustusettevõtte aluspõhjaks. Rohkem oleks küll kohviku asutamisel tahtnud teada saada toitlustusasutuse juhtimisest ja köögi planeerimisest, kuid sel hetkel oli Haapsalu Kutsehariduskeskuse toitlustusteenindus õpetatavatest erialadest sobivaim.

Pühendumusega loodud kohvik kasvab ja areneb

Kooli lõpetas Mary-Liis Kaabel 2012. aastal, kohvik Hapsal Dietrich avati Haapsalu peatänava ääres 2013. aastal. Ning juba esimesel tegutsemisaastal saatis kohvikut edu – Hapsal Dietrich valiti Eesti restoranide TOP 50 sekka. Õnn saatis ettevõtmist ka teisel ja kolmandal tegutsemisaastal. Möödunud aastal avati restoraniga samas majas 3 külaliskorterit, sel aastal lisandub veel kaks ning plaanis on välja ehitada ka eraldi külalismaja.

Edu üheks põhjuseks peab Mary-Liis asjaolu, et kohviku loomist ei alustatud päris tühjalt kohalt. Dietrichi kohvik on muljetavaldava ajalooga. Tegutsemist alustati 20. sajandi alguses. Kohvik kuulus Dietrichi perekonnale ja kohvikut pidas Haapsalus tuntust kogunud pagar Paul Dietrich. Kohvik tegutses Haapsalus ühteaegu Viieristi, Karja 5 ja Ehte tänava äris ning seda aktiivselt kuni Haapsalu okupeerimiseni. Aastakümnete tagant oli perel õnnestunud säilitada üksikuid kohviku mööbliesemeid, pagari töövahendeid ja fotosid.

Kohvikut rajama hakates ja selle tausta uurides oli suur rõõm ja õnn kohtuda põlise haapsallase Maie Dietrichiga, kunagise kuulsa kohviku omanike järeltulijaga. Kaunis ja väärikas daam oli väga liigutatud, et tema perekonnale kuulunud Dietrichi kohviku lugu jätkatakse. Ta andis kohvikuloojatele kaasa oma õnnistuse: „Kui te teete sama hea kohviku, kui see vanasti oli, siis soovin teile edu!“.

Kui tahad midagi teha, tee seda väga hästi – siis jõuad kindlasti sihile

Edu teiseks põhjuseks on kindlasti see, et uue Hapsal Dietrichi kohviku loojateks on kaks perekoda, kelle kirg ja hobi on kokkamine, söögi nautimine, armastus väikeste kohvikute vastu ning austus Haapsalu ajaloo, vana arhitektuuri ja eestiaegse mööbli vastu.

Ettevõttes on igaühel oma ülesanded. Nii näiteks paneb menüü kokku Mary-Liis arvestades ka oma kaaslaste arvamustega ning kui endale meeldib, proovitakse road koos töötajatega läbi. Tooraine osas on oluline kohalik ja naturaalne toit. Nii tuleb juust ja kohupiim oma farmis toodetud piimast ning kala kohalikelt kaluritelt.

Mary-Liis arvab, et kui inimesele meeldib midagi väga teha ja see on tema kirg, peaks ta kindlasti minema seda õppima. Kui sa arendad ennast, siis pole ükski eesmärk võimatu. Ning kui tahad midagi teha, siis pühendu sellele ja tee seda väga hästi – siis jõuad kindlasti sihile.

Haapsalu Kutsehariduskeskus soovib Mary-Liisile ja Hapsal Dietrichi kohvikule edu uute lennukate ideede elluviimisel!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram